Maten från det lilla köket

2013-03-21
10:43:05

Vaniljpannacotta
Jag tänkte börja här på bloggen med ett av mina favoritrecept - Vaniljpannacottan! Har testat detta receptet några gånger och har varit nöjd varje gång. Pannacotta betyder "kokt grädde" på italienska och är jättemycket mer än så, men otroligt gott och inte så svårt att göra. Jag brukar göra pannacotta med vanilj men självklart kan man slänga in hur många smaker som helst.
 
Istället för att använda en vaniljstång har jag köpt vaniljpulver, en liten burk med fröna från en vaniljsång. Det blir billigare och den håller relativt länge (till skillnad till en vaniljstång som man endast använder en gång). Nackdelen är att man behöver ganska mycket vaniljpulver i och mycket av det har en tendens att samla sig på botten.
 
Till ca 4 portioner (portionsantalet beror lite på hur stora portioner man vill ha) behövs:
5dl grädde
1tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
3st gelatinblad
6msk socker
 
Gör såhär:

Lägg gelatinbladen i blöt, kallt vatten, de ska ligga och dra sig där i ca 5 min. Blanda i de övriga ingredienserna i en kastrull (grädde, vanilj och socker) och koka upp. Ta av kastrullen från värmen när grädden har börjat koka och lägg i gelatinbladen (krama gärna ut dem från lite vatten först). Vispa till du ser att gelatinbladen har smält samman och häll upp i glas. Ställ in vaniljpannacottan i kylen i ca 3h.
 

Tips: Den söta pannacottan passar perfekt med med färska bär eller någon hemmagjort fruktig sås. Till exempel - Stavmixa ihop färska eller upptinade frysta hallon med florsocker och en gnutta whiskey!
Taggar: dessert, pannacotta, vanilj;

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: