2013-03-23
17:21:00
Citronsorbet
Jag har länge velat testa att göra sorbet men alltid trott att det krävde en glassmaskin, detta stämmer ju inte och när jag tillslut hittade ett recept som såg lovande ut bestämde jag mig för att ge det ett försök! Receptet kommer från Jamie Oliver och det tog jag rakt av. Jag har dock för tillfället testat andra versioner av sorbeten och de ligger i frysen och gottar sig just nu. Igår kväll testade jag att göra denna citronsorbeten och den blev mycket uppskattad! Idag däremot testar jag två andra smaker - Apelsin Vanilj och Citron Lime. Jag hoppas att dem smakar lika bra men det vet jag inte för än dem är klara!
Jag använde mig av samma sorts grundrecept när jag gjorde de två andra smakerna idag och bytade bara ut den pressade citronen och skalen (annars även stämmer måtten). Det är ett enkelt och bra recept som inte kräver någon glassmaskin, det enda man behöver är lite tålamod - då den ska stå i frysen minst 2-3h.
Ingredienser till 4 portioner:
2dl socker
2dl vatten
lite citronskal
2dl pressad citronsaft (ca 4-5 citroner)
1 msk mascarpone
Gör såhär:
1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp med lite citronskal i. Jag osthyvlade av skal från en citron eftersom de ska upp ur sockerlagen senare var det lättare då man slipper sila! Koka upp sockerlagen och låt den sedan sjuda i ca 5 minuter.
2. Ta upp citronskalen och häll upp sockerlagen i en bunke, sätt in bunken i kylen så den blir lite kall (ca 15 min)
3. Pressa citronerna - se till så inga små kärnor slinker förbi!
4. Blanda i citronsaften i sockerlagen, smaka av och se till så att den inte är för syrlig, häll i så fall i mer socker. Häll till sist i mascarponen.
5. Vispa samman tills mascarponen helt har blandats i och du inte kan se några klumpar längre.
6. Sätt in i frysen och rör om med en gaffel ca 1 gång i timmen.

Kommentera inlägget här: