2013-03-27
13:47:00
"Egg in a bacon-basket"
Ägg, bröd och bacon - behöver jag säga mer? Underbart gott och passar bra till frukost och lunch. Kan dock vara krångligt ibland men är man bara försiktig och noga så ska det nog gå bra!
Ingredienser (1 macka):
2 skivor rostbröd
1 ägg
2-3 skivor bacon
Smör eller margarin till stekning
Tillagning:
1. Stek baconet lite snabbt i en stekpanna eller släng in del lite i ugnen på hög värme, högt upp i ugnen. Baconet ska inte bli knaperstekt utan fortfarande vara lite mjukt.
2. Lägg baconet på en skiva rostbröd och sedan den andra skivan bröd över baconet. Nu får man bli lite kreativ - man behöver trycka ut ett hål genom mitten av mackorna och baconet. Hålet bör dock inte vara för stort. Jag använde mig av ett glas, ca 5 cm diameter, och en liten kniv för att kunna komma igenom baconet.
3. Stek sedan mackan på medelhög värme och knäck ner ägget i hålet du har gjort i mitten av mackan och låt det tillagas.
4. Försök sedan försiktigt vända mackan (det blir lättare ju mer tillagat ägget är då det hjälper till att hålla ihop mackorna). Stek lite på andra sidan så den också får lite färg.
Färdigt!

2013-03-27
13:15:51
Indisk kycklinggryta
Igår lagades det mycket mat i vårt lilla kök, men god blev den! Min sambos familj kom på besök och vi bjöd på en indisk kycklinggryta inspirerad av ett recept jag hade hittat i "Salt och Peppar" - Hemköps tidning. Det receptet hette dock "Veggie Curry" och vi tyckte att det behövdes lite finjustering för att det skulle bli som vi ville ha det. Samt att vi inte ville ha den vegetarisk.
Ingredienser till ca 6 portioner:
2 stora kycklingfiléer
3 morötter
Ett litet blomkålshuvud
400 g Babyspenat
1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
5 msk turkisk youghurt
1 chili
En tumstor bit ingefära
1 tsk röd currypasta
1/2 purjolök
2 stora vitlöksklyftor
3 msk Kycklingfond
Salt
Socker
Kryddblandning:
1 msk spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk starkt paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 krm chilipulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk garam masala
1 krm vitlökspulver
1 krm stark curry
Denna kryddblandning kan självklart varieras efter smak!
Tillagning:
1. Hacka vitlök, chili och ingefära. Strimla purjolök och kyckling. Skär upp morötterna i bitar (ca 2 cm långa) och blomkålen i jämnstora buketter.
2. Vi använde oss av vår stora gjutjärnsgryta till detta - hetta upp den och häll på generöst med rapsolja. Släng i currypastan, vitlöken, purjolöken, ingefäran och chilin. Rör om tills currypastan har blandats ut.
3. Lägg i kycklingenoch stek tills den har fått lite stekyta, tillsätt då kryddblandningen och stek tills kycklingen är genomstekt.
4. Lägg i morötter, spenat. Stek tills spenaten har krympt ihop. Lägg sedan i blomkål och kikärtor och häll sedan på kokosmjölken
5. Tillsätt youghurten och fond och låt koka upp.
6. Smaka till sist av med salt, socker och chilipulver och låt grytan koka tills blomkålen och morötterna har mjuknat.
Vi serverade grytan med lite ris och libabröd, men naanbröd eller papadums funkar precis lika bra. Och riset kan man hoppa över om man vill!
Hoppas det smakar!
2013-03-23
17:48:13
Snabb Tortellini middag
Jag tänkte köra upp ett recept med någonting som jag och min sambo lagar väldigt ofta. Det är perfekt en vardagskväll när man kommer hem sent och inte orkar ställa sig och laga middag. Det tar ca 10 minuter att få ihop middagen och går att göra i väldigt många varianter. Receptet är inte alls strikt utan välj lite själv - jag skriver med lite ingrediensen som vi brukar använda oss av.
Till 2 portioner behövs:
1 paket färskpasta - tortellini eller ravioli (vi brukar använda oss av den med 4 ostar så den har bra med smak)
1 paket färskpasta - tortellini eller ravioli (vi brukar använda oss av den med 4 ostar så den har bra med smak)
1 burk (2,5-3dl) smaksatt crème fraiche
1 paket tärnat bacon/ 2 kryddiga korvar/ lite strimlat kött (välj själv vad som passar, alla varianterna funkar bra!)
1 tsk fond eller en halv buljongtärning
Salt + peppar
lite mjölk för att tunna ut såsen
(Det kan behövas en gnutta socker i såsen då crème fraichen kan göra såsen lite syrlig)
Tillagning (här har jag använt alternativet bacon) :
1. Koka upp vatten i en kastrull och släng i pastan
2. Stek bacon i en stekpanna tills det har fått färg och häll då på lite mjölk.
3. Häll i crème fraichen, fond och krydda
4. Sila bort allt vatten när tortellinin är klara och häll i stekpannan, rör ner dem i såsen
Servera!
2013-03-23
17:21:00
Citronsorbet
Jag har länge velat testa att göra sorbet men alltid trott att det krävde en glassmaskin, detta stämmer ju inte och när jag tillslut hittade ett recept som såg lovande ut bestämde jag mig för att ge det ett försök! Receptet kommer från Jamie Oliver och det tog jag rakt av. Jag har dock för tillfället testat andra versioner av sorbeten och de ligger i frysen och gottar sig just nu. Igår kväll testade jag att göra denna citronsorbeten och den blev mycket uppskattad! Idag däremot testar jag två andra smaker - Apelsin Vanilj och Citron Lime. Jag hoppas att dem smakar lika bra men det vet jag inte för än dem är klara!
Jag använde mig av samma sorts grundrecept när jag gjorde de två andra smakerna idag och bytade bara ut den pressade citronen och skalen (annars även stämmer måtten). Det är ett enkelt och bra recept som inte kräver någon glassmaskin, det enda man behöver är lite tålamod - då den ska stå i frysen minst 2-3h.
Ingredienser till 4 portioner:
2dl socker
2dl vatten
lite citronskal
2dl pressad citronsaft (ca 4-5 citroner)
1 msk mascarpone
Gör såhär:
1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp med lite citronskal i. Jag osthyvlade av skal från en citron eftersom de ska upp ur sockerlagen senare var det lättare då man slipper sila! Koka upp sockerlagen och låt den sedan sjuda i ca 5 minuter.
2. Ta upp citronskalen och häll upp sockerlagen i en bunke, sätt in bunken i kylen så den blir lite kall (ca 15 min)
3. Pressa citronerna - se till så inga små kärnor slinker förbi!
4. Blanda i citronsaften i sockerlagen, smaka av och se till så att den inte är för syrlig, häll i så fall i mer socker. Häll till sist i mascarponen.
5. Vispa samman tills mascarponen helt har blandats i och du inte kan se några klumpar längre.
6. Sätt in i frysen och rör om med en gaffel ca 1 gång i timmen.

2013-03-21
16:10:47
Heta linser med chorizo
Grunden för detta recept är också hittat i en mattidning, men jag tyckte den var lite mesig. Om den nu ändå ska ha namnet 'Het' så får det ju vara lite sting i dem också! Jag önskar ofta att jag åt mer linser, men ändå äter jag det allt för sällan. Detta receptet fick mig att öppna ögonen för linser igen. Så här kommer min version av Heta linser med chorizo:
Till 4 portioner behövs:
1 hackad gul lök
4 st chorizokorvar
1-2 pressad vitlöksklyfta (lite beroende på dina egna smaklökar)
1 msk olivolja/smör (till stekning)
1 tärnad paprika
1 burk krossade tomater
2.5 dl vatten
3 dl röda linser
1-2 msk grönsak/kalvfond
1 färsk röd chili
Alternativt - en liten bit ingefära riven eller hackad i lite bitar
Salt+peppar
2 tsk spiskummin
En gnutta färsk eller fryst persilja
Självklart kan du ändra kryddorna och grönsaker efter smak!
Tillagning:
1. Om du inte har förkokta linser, koka dem tills dem näsan är färdiga (tänk på att dem senare ska koka lite i såsen och inte får bli överkokta)
2. Stek lök, vitlök, chili och ingefära i olivolja eller smör, de ska dock inte steka så länge att de får färg.
3. lägg i den tärnade paprikan och häll sedan över krossade tomater, vatten och fond.
4. Tillsätt till sist linserna och kryddor, låt koka i ca 10 min (tills såsen är den konsistens du tycker är bra)
5. Stek chorizon hela eller i bitar vid sidan av och häll ner i grytan innan servering.
Tips: Ha gärna lite libabröd till grytan!
2013-03-21
11:31:00
Pulled Pork
Detta receptet hittade jag i Hemköps tidning 'Salt och Peppar' och var genast tvungen att testa! Har gjort rätten 2 gånger, en gång där jag följde receptet i tidningen och en där jag gjorde en hel del ändringar - och verkligen till det bättre! Så här kommer min och min sambos version på pulled pork!
Till 4 portioner behövs:
4 karrékotletter (gärna utan ben) eller karré i bit på ca 1 kg
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
En hel flaska BBQ-sås - gärna någon rökig sort
0,5 L Coca cola
1 L öl (vi använde en ljus och en mörk, gärna öl med mycket smak ex. Guinness och Mariestads. Alkoholprocenten spelar nog ingen roll i och med att den ändå kommer att koka bort så vi köpte 3,5% i vanlig matbutik.)
(Vatten vid behov)
Kryddblandning: (Kan ändras beroende på smak)
2 msk starkt paprikapulver
1 msk spiskummin
2 tsk korianderpulver
2 tsk salt
2 tsk svart- eller vitpeppar
2 tsk grillkrydda
2 msk råsocker
Tillagning:
1. Blanda ihop kryddblandningen i en skål. Skär djupa snitt i karrén och massera in kryddblandningen runt om köttet och ner i snitten.
2. Grovhacka löken och vitlöken och släng ner i en stor kastrull eller gjutjärnsgryta tillsammans med en klick smör. Låt löken fräsa lite (men den ska inte få färg) och lägg sedan på köttet uppe på löken.
3. Häll över BBQ-sås, Cola och öl.
4. Ha grytan på medelhög värme (ca 7:an respektive 4:an beroende på vilken spis man har) och låt det koka så i ca 2,5-3h. Rör om ofta och häll på vatten om du ser att vätskan börjar försvinna för mycket. Det måste alltid vara vätska runt köttet, håll koll så det inte bränner i bottnen men har man bara bra med vätska ska det inte vara något problem. Köttet är färdigt när det trillar isär och du kan dra av det med en gaffel.
5. När köttet är klart får du försöka fiska upp det (vilket inte är det lättaste då det trillar isär). Om du inte får ut allt kött rekommenderar jag att sila ut allt ur kastrullen/grytan och få upp köttet på så sätt.
I receptet från Hemköp tipsar dem om att ta ut köttet och sedan mixa ihop vätskan och löken till en slät sås. Detta har dock inte jag testat. För min del behövs det ingen sås till köttet då det är så himla saftigt och gott!
Servera köttet på lantbröd eller hamburgar bröd. Till detta kan man bland annat ha: Coleslaw, avocado, rostade grönsaker (till exempel, potatis, lök, butternut squash, sötpotatis eller rödbetor), bakad potatis och grillad majs.
Tips: Pulled pork går även att göra i ugnen, då i gjutjärnsgryta. Jag har inte testat det än men tror inte man behöver lika mycket vätska då. Dock tar köttet längre tid i ugnen, ca 4-5h.
En perfekt rätt till sommaren men också till dessa kalla marsdagar som vi har nu.
Hoppas det smakar!
2013-03-21
10:43:05
Vaniljpannacotta
Jag tänkte börja här på bloggen med ett av mina favoritrecept - Vaniljpannacottan! Har testat detta receptet några gånger och har varit nöjd varje gång. Pannacotta betyder "kokt grädde" på italienska och är jättemycket mer än så, men otroligt gott och inte så svårt att göra. Jag brukar göra pannacotta med vanilj men självklart kan man slänga in hur många smaker som helst.
Istället för att använda en vaniljstång har jag köpt vaniljpulver, en liten burk med fröna från en vaniljsång. Det blir billigare och den håller relativt länge (till skillnad till en vaniljstång som man endast använder en gång). Nackdelen är att man behöver ganska mycket vaniljpulver i och mycket av det har en tendens att samla sig på botten.
Till ca 4 portioner (portionsantalet beror lite på hur stora portioner man vill ha) behövs:
5dl grädde
1tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
3st gelatinblad
6msk socker
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt, kallt vatten, de ska ligga och dra sig där i ca 5 min. Blanda i de övriga ingredienserna i en kastrull (grädde, vanilj och socker) och koka upp. Ta av kastrullen från värmen när grädden har börjat koka och lägg i gelatinbladen (krama gärna ut dem från lite vatten först). Vispa till du ser att gelatinbladen har smält samman och häll upp i glas. Ställ in vaniljpannacottan i kylen i ca 3h.
Tips: Den söta pannacottan passar perfekt med med färska bär eller någon hemmagjort fruktig sås. Till exempel - Stavmixa ihop färska eller upptinade frysta hallon med florsocker och en gnutta whiskey!
2013-03-20
23:42:45
Till att börja med..
Idag fick jag upp tanken att starta en matblogg. Anledningarna till detta är lite blandade; jag vill (om jag kan) dela med mig av inspiration och goda recept, men även försöka inspirera mig själv (vilket man behöver när man är student och har en väldigt litet kök) och ha något ställe att samla mina favoritrecept på. Jag är verkligen ingen expert på mat, men jag hoppas ändå att jag kan tillföra någonting till mig själv och till er som har lust att läsa. Mitt mål är att få upp några inlägg i veckan med recept som jag har testat själv och tyckt om. Tyvärr äger jag ingen superkamera, jag är inte heller någon mästerfotograf, men jag vill gärna få upp i alla fall en bild på det jag har lagat då det är ett bra riktmärke till hur rätten ska bli.
Nu drar jag mig tillbaka, och ska försöka få upp några recept imorgon!
